sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

5 vinkkiä, kuinka lasittamattomasta parvekkeestakin voi saada viihtyisän paratiisin.

Päästyämme vihdoin kevääseen on aika kääntää katseet myös parvekkeelle. Tiedän, että moni tuskaillee sen kanssa, kuinka parvekkeesta saisi viihtyisän. Itse haaveilen pääseväni vielä joskus rivitaloon, jossa saisin hoitaa pientä pihaa, mutta siihen asti, että se unelma toteutuu, aion tehdä joka kesä parvekkeestamme pienen paratiisin. Ajattelin nyt koota teillekin vinkkilistaa siitä, kuinka lasittamattomasta parvekkeestakin saa viihtyisän pienellä vaivalla ja budjetilla.

1. Koko lattian peittävä pakkasen kestävä terassimatto

Tämän hankkiminen edellisen asuntomme suurelle parvekkeelle oli käänteentekevä muutos koko parvekkeen ilmeessä. Matto tuo pehmeyttä myös nykyiselle parvekkeellemme, joka on pohjaltaan betonia. Ei siis kovin mukava jalalla. Sen sijaan tämä terassimatto on aivan ihana jalan alla, ja kaiken lisäksi se on erittäin helppo pitää puhtaana. Samalla kun imuroin kotimme sisältä, imuroin useimmiten parvekkeenkin. Terassimattoa on myynnissä metritavarana ja laaduissa on valinnan varaa. Suosittelen satsaamaan tähän muutaman kympin enemmän, sillä hyvä matto kestää vuodesta toiseen ja sen voi pitää parvekkeen lattialla talven ylikin. Pakkasella ei tosin kannata matolla kävellä, jotta maton alla olevat muovinystyrät eivät murene.


2. Verhot

Jo tuossa edellisessä kuvassa näitte verhot, joilla toin entisen kotimme parvekkeelle kodinomaisuutta ja viihtyisyyttä. Tähän nykyisen kotimme parvekkeelle laitoin sivuihin verhot myös. Ne on kätevä asentaa sellaisellekin parvekkeelle, johon ei saa tehdä minkäänlaisia porausreikiä seiniin tai kattoon. Hankimme tänne kaksi teleskooppivartista suihkutankoa, jotka pingotimme parvekkeen sivuille. Niihin verhot oli helppo laittaa verhorenkaisiin. Nuo todella kevyet verhot löytyy Ikeasta, 3,99e/pari ja ne ovat minulla olleet jo kolme kesää ulkona.3. Paneelit

Nykyisen asuntomme parvekkeen sisäseinät ovat mielestäni todella rumat. Viime keväänä sain idean paneloida umpinaiset seinät paneeleilla, ja se oli varmasti paras ideani ikinä! Valkoiset paneelit muuttivat parvekkeen ilmettä todella paljon. Koska paneelit ovat aitalautoja, jotka on maalattu ulkomaaleilla, ovat ne myös kestäviä. Paneelit kokosimme aitalaudoista juuri oikean mittaisiksi. Kaksi paneelikappaletta kiinnitimme kulmaraudoilla L:n muotoiseksi, jolloin niitä ei tarvitse kiinnittää parvekkeen seinään.


4. Valaistus

Kynttilöitä ja lyhtyjä on aina ihana poltella parvekkeellakin, mutta kauniin kesäillan tunnelman saa myös kattoon ripustettavilla aurinkokennovaloilla. Löysin viime keväänä Chlas Ohlsonilta aurinkokennovaloketjuja, jotka ripustimme katon poikkipalkkeihin nippusiteillä. Nämä valot tuovat ihanasti tunnelmaa kesäiltoihin, ja yllättäen ne toimivat myös talvella. Toki pimeimpinä talven kuukausina vain ulommat valot syttyivät, mutta nykyisin kaikki lamput palavat taas kauniisti illan hämärtyessä.5.  Kasvit

Varmasti kenellekään ei tule yllätyksenä tämä viimeinen vinkkini: kukat ja viherkasvit. Erilaisilla kasveilla ja kesäkukilla saat parvekkeellesi juuri sellaisen viherparatiisin kuin haluat rakentaa. Kesäkukkia valitessa kannattaa toki olla selvillä siitä, millainen juuri minun parvekkeeni on lämmön, valon ja sateen suhteen. Meidän parvekkeemme on paahteinen eteläparveke, jossa viihtyy hyvin mm.pelargonit, miljoonakello ja kelloköynnös. Kelloköynnös onkin aivan ihana kasvi parvekkeelle, sillä se kasvaa todella hyvin luoden sekä suojaa että rehevyyttä koko parvekkeelle. Kunnon altakasteluruukut ovat myös todella käteviä tällaisella etelänpuoleisella parvekkeella. Kukkin värejä on olemassa varmasti jokaisen makuun. Minä pidän kovasti vaaleanpunaisesta, joten valitsin viime kesänä paljon vaaleanpunaisia ja pinkkejä kukkia. Täytyy toki myöntää, että tämä viimeinen vinkki on ehkä se kaikkein haastavin toteuttaa, jos ei ole vielä tottunut kukkien kasvattelija. Mutta pikku hiljaa sitä oppii jokainen, ja jos ei opi, niin onneksi kaupoissa on jo aivan aidonnäköisiä tekokasvejakin.Toivottavasti näistä vinkeistä oli jotain iloa sinullekin! Kuten huomaat, lasittamattomasta parvekkeestakin saa oikein viihtyisän, pienellä vaivalla. Mukavaa kevään alkua sinulle!


13 kommenttia :

  1. Onpa aivan superihana parveke! Mä rakastan kans terasseja ja parvekkeita, melkein enemmän kuin sitä pihaa. Ei ole kuule rikkaruohoja tai muuta ärsyttävää ajantuhlausta parvekkeen kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Hannis! Se on kyllä totta, että parvekkeella ei tarvitse huolehtia rikkaruohoista, ja kukkien hoitoon menee niin vähän aikaa, että pääasiassa saa vain nautiskella :)

      Poista

Kultainen kiitos kommentistasi:)

Blog Design by Get Polished